Επίσημη επίσκεψη Υπουργού εσωτερικών και Αρχηγού Κρατικής Συνοριοφυλακής της Λετονίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Επίσημη επίσκεψη Υπουργού εσωτερικών και Αρχηγού Κρατικής Συνοριοφυλακής της Λετονίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 

Πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του Πρέσβη της Λετονίας στην Ελλάδα κ. Ivars Pundurs, επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Rihards Kozlovskis και του Αρχηγού της Κρατικής Συνοριοφυλακής της Λετονίας, Στρατηγού κ. Normunds Garbars στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, όπου είχαν συνομιλίες και συνάντηση γνωριμίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα και τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Αθανασόπουλο Α.

Κατά τις συνομιλίες των δύο πλευρών που διεξήχθησαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας καλωσόρισε τους υψηλούς επισκέπτες της φίλης χώρας που επισκέπτονται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο. Αναφερόμενος στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχουν λάβει οι μαζικές πληθυσμιακές μετακινήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, αναγνώρισε την ιδιαίτερη αξία που έχει η ανταπόκριση της Λετονίας στην προσπάθεια συλλογικής διαχείρισης του φαινομένου από την Ε.Ε. στην υπόψη περιοχή.

Παράλληλα επισήμανε τη συνεπή και διαχρονική συνδρομή που προσφέρει η Λετονία στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας τη στάση της ως παράδειγμα προς μίμηση από το σύνολο της Ενωμένης Ευρώπης, τονίζοντας ώστόσο ότι η εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε., η εκπλήρωση των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και ο έλεγχος των υπόψη πληθυσμών δεν είναι υπόθεση ορισμένων μόνον κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά του συνόλου των κρατών μελών της Ενωμένης Ευρώπης.

Κλείνοντας το καλωσόρισμα του, ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό διασώσεων (περίπου 70.000) που έχει προβεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Ανατολικό Αιγαίο από τις αρχές του έτους, με μηδενικό ποσοστό απωλειών, καθώς επίσης και στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά την παραμονή των υπόψη πληθυσμών σ΄αυτά για την ολοκλήρωση της καταγραφής τους από τις αρμόδιες κατά περίπτωση κρατικές δομές.

Αφού συνεχάρη τον κ. Δρίτσα για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού, ο Λετονός Υπουργός αναγνώρισε από την πλευρά του την Ευρωπαϊκή διάσταση του φαινομένου, η διαχείριση του οποίου έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα και, κατανοώντας απολύτως τις πιέσεις που δέχονται τα κράτη μέλη πρώτης εισόδου, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει έμπρακτη συνδρομή και να επιδεικνύει την αλληλέγγυα στάση της προς την Ελλάδα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το φαινόμενο θα συνεχίσει να εκδηλώνεται με αμείωτη ένταση κατά το προσεχές διάστημα και κατέληξαν στη διαπίστωση της ανάγκης για εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ της εκπλήρωσης των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων και της διαφύλαξης της εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε., αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σκοπιμότητα εξεύρεσης τρόπων διαχείρισης του φαινομένου προσυνοριακά σε χώρες διέλευσης εκτός Ε.Ε.

Από πλευράς του, ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανασόπουλος Α. ζήτησε από τον Αρχηγό της Λετονικής Συνοριοφυλακής να μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες του στα πληρώματα των επιχειρησιακών μέσων που έχει διαθέσει η Λετονία στη Σάμο και στη Σύμη, τα οποία συνεχάρη για το υψηλό φρόνημα, τη συναδελφικότητα και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν κατά την εκπλήρωση του έργου τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν επ΄ωφελεία της Ελλάδος και κατ΄επέκταση του συνόλου της Ευρώπης.

Η επίσκεψη της Λετονικής αντιπροσωπείας συνεχίστηκε με περιήγηση στο Κέντρο Επιχειρήσεων και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου έγινε επιχειρησιακή ενημέρωση για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων διαχείρισης θαλασσίων συνόρων στο πλαίσιο της μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΄΄ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015΄΄ και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της στο Γραφείο Συνδέσμων Frontex (Frontex Liaison Office), που ως γνωστόν φιλοξενείται από το 2010 σε χώρους του κεντρικού κτιρίου του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στον Πειραιά.

Η παραμονή των Λετονών Αξιωματούχων στην Ελλάδα ολοκληρώνεται με την μετάβαση τους αύριο στη Σάμο, όπου θα επισκεφτούν τα πληρώματα των Λετονικών επιχειρησιακών μέσων που βρίσκονται στο νησί στο πλαίσιο της μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ΄΄ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015΄΄ και θα πραγματοποιήσουν επιχειρησιακή έξοδο, προκειμένου στη συνέχεια ενημερώσουν την Κυβέρνηση και την κοινή γνώμη της Λετονίας για τη σκοπιμότητα συνέχισης της συνδρομής της υπόψη Βαλτικής Χώρας προς την Ελλάδα.


 

Κατηγορία:


Wildcard SSL