Συνέντευξη Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρή Δρίτσα, στην «Κοινωνία Ώρα Mega» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη

Συνέντευξη Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρή Δρίτσα, στην «Κοινωνία Ώρα Mega» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη

 

Υπουργός: H Διαχείριση γίνεται κανονικά χωρίς προβλήματα δυσλειτουργίας του λιμανιού και με κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων που παραμένουν στο λιμάνι και καθημερινά βέβαια οργανώνεται η αναχώρηση αριθμού, άλλωτε μεγαλύτερου άλλωτε μικρότερου προς τα κέντρα που μέρα με τη μέρα συγκροτούνται και διαμορφώνονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Έχουμε μία αυξημένη παρουσία.

 

Δημοσιογράφοι: Πόσοι υπολογίζεται ότι είναι σήμερα στο λιμάνι;

 

Αυτό σας είπα, είναι περίπου 4.000 

 

Αυξήθηκαν. Στα νησιά;

 

Στα νησιά έχουμε επίσης ένα σύστημα περιορισμού όσο είναι δυνατόν αλλά τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε πάντοτε συνδυαστικά, ούτε τα νησιά πρέπει να “φορτώσουν” πάρα πολύ ούτε το λιμάνι πρέπει να “φορτώσει”.

 

Πάντως απ΄ ότι καταλαβαίνουμε συνεχίζουν οι ροές αμείωτες, έτσι;

 

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μία ύφεση, αλλά το τελευταίο διήμερο δεν επιβαιώνεται. Εχθές ήταν λίγο καλύτερος ο καιρός, σήμερα έχει πάλι επιδείνωση του καιρού, επηρεάζει και αυτή η παράμετρος.

 

Επηρεάζει αλλά όχι μόνο Υπουργέ μου.

 

Όχι μόνο, πάντως αυτό για το οποίο σας ενημερώνω είναι ότι πράγματι και ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά έχει αυξηθεί το τελευταίο διήμερο και ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν στο λιμάνι επίσης.

 

Κάναμε πάντως την παρατήρηση ότι προχθές που ήταν ο Τσίπρας στην αντιπροσωπεία στην Σμύρνη, στη Χίο δεν πέρασε κανείς και την επόμενη που έφυγε πέρασαν 1500-1600.

 

Αλήθεια είναι αυτό και έχει καταγραφεί και σας βεβαιώνω ότι έχουν γίνει οι ανάλογες παρεμβάσεις. Θα ήθελα να είμαι προσεκτικός. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι η Κυβέρνηση και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία δεν σταματάνε να επισημαίνουν αυτού του είδους τα ζητήματα.

 

Το έχετε θέσει αυτό το θέμα έτσι;

 

Σε διαρκή βάση και με καθημερινή παρακολούθηση και παρέμβαση.

 

Να σας πω, εσείς που έχετε το Λιμενικό και έχετε πλήρη πληροφόρηση και τα λοιπά, αυτό το σχέδιο με το ΝΑΤΟ εξελίσσεται; Υπάρχει; Λειτουργεί; Έχει κανένα αποτέλεσμα λέτε εσείς;

 

Άρχισε να λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες, στην πραγματικότητα από Δευτέρα, αλλά ακόμη δεν έχουμε καμία επιχειρησιακή και υπηρεσιακή εμπλοκή, καμία. Το Λιμενικό Σώμα δεν έχει δεχτεί κάποιο μήνυμα μέχρι στιγμής.

 

Εχθές είχαμε κάποια συζήτηση εδώ πέρα, υπάρχει ένα κύκλωμα αετονύχηδων, τα ξέρετε, δεν θα τα μάθετε από εμάς, οι οποίοι με κάποιο τρόπο ειδικά μέσα στο λιμάνι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πάνε εκεί οι δουλέμποροι, τους κουβαλάνε, τους παίρνουν από εδώ, τους δίνουνε χαρτιά, λένε ψέματα ότι “θα σας πάμε στα σύνορα”, είναι μία τρομερή κατάσταση.

 

Κύριε Καμπουράκη, ενημερώθηκα και όπως είναι γνωστό έγινε και παρέμβαση από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

 

Έγινε. Ναι, βγάλαμε τον κ. Λαγκαδιανό.

 

Ευχαρίστως, στη διάθεσή σας να σας δώσω όποια εξήγηση θέλετε. Κοιτάχτε να δείτε, η μετακίνηση από το λιμάνι του Πειραιά για την Ειδομένη, των ανθρώπων αυτών- δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα, όχι μόνο αρμοδιότητα αλλά ούτε καν κατ΄ υπαινιγμό, δεν πρέπει να υπάρχει εμπλοκή του ελληνικού κράτους και της ελληνικής πολιτείας. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να οργανώνει το ελληνικό κράτος τη μεταφορά στα σύνορα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο όταν συμβαίνουν σημεία και τέρατα αλλά σύμφωνα και με τους διπλωματικούς κανόνες και με τα λεπτά ζητήματα που έχει η διαχείριση του προσφυγικού, δεν επιτρέπεται να οργανώνει το ελληνικό κράτος τη μεταφορά στα σύνορα. Είναι σα να είναι διακινητής, τρόπον τινά. Και δεν πρέπει αυτό το πράγμα να συμβεί. Έτσι λοιπόν σε όλο το προηγούμενο διάστημα και από τη στιγμή που οι όποιοι ενδιαφερόμενοι είτε ήταν ΚΤΕΛ, είτε ήταν τουριστικά πούλμαν, είτε ήταν οτιδήποτε, δεν είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν ένα αίτημα αδειοδότησης για μεταφορά σε άλλα σημεία, δεν μπορούσαν να έχουν άδειοδοτημένη δυνατότητα να επιχειρούν και να δρουν μέσα στο λιμάνι. Και γι αυτό, το Λιμενικό Σώμα σε συμφωνία και σε συνεννόηση με όλα συναρμόδια Υπουργεία και με την Αστυνομία δεν έδωσε άδεια να γίνεται η επιβίβαση των ανθρώπων αυτών μέσα στο χώρο ευθύνης του.

 

Γιατί θα θεωρείτο ότι τους διακινεί το ελληνικό κράτος;

Ακριβώς. Και όχι ειδικά μόνο το Λιμενικό Σώμα, αλλά η ελληνική πολιτεία. Υπήρξαν λοιπόν εμπλοκές και ανταγωνισμοί και τριβές μεταξύ των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών. Κάθε είδους, και ΚΤΕΛ υπήρχαν σε αυτή την ιστορία και τουριστικά πούλμαν και πολλά άλλα. Από τότε που έκλεισαν τα σύνορα, πρέπει να σας πω και αυτό, το ζήτημα πήρε και άλλη διάσταση, διότι δεν επιτρεπόταν πια να παρασχεθεί τέτοιου είδους υπηρεσία από κανέναν, ήταν αντιδεοντολογικό. Διότι οι άνθρωποι θα πήγαιναν στην Ειδομένη σε συνθήκες άθλιες, ενώ το Ελληνικό κράτος βήμα-βήμα, με όσο πιο γοργούς ρυθμούς γίνεται, φτιάχνει χώρους διαμονής αυτών των ανθρώπων και άρα όποιος θέλει να μεταφέρει, το ελληνικό κράτος εκεί οργανώνει αυτή τη μεταφορά και με αστικά λεωφορεία και με πολλούς άλλους τρόπους τον μεταφέρει στους οργανωμένους χώρους που συγκροτούνται.

 

Κάνει μια έτσι και σου λέει «θα τους μεταφέρω στα Διαβατά», ας πούμε.

 

Εκεί λοιπόν έγινε ιδιαίτερα σοβαρό το πρόβλημα που έπεσε στην αντίληψή μας ότι πρακτορεία από τα νησιά εξέδιδαν μαζί με το εισιτήριο της ακτοπλοΐας των πλοίων, συμπληρωματικά και εισιτήριο από τη Σάμο στην Ειδομένη, από τη Λέσβο στην Ειδομένη και εκεί έχουν από μέρες τώρα γίνουν παρεμβάσεις και από την Ελληνική Αστυνομία στα νησιά και από το Λιμενικό Σώμα προς τα πρακτορεία, υποδείξεις, συστάσεις, οι οποίες δεν απέδωσαν δυστυχώς. Προχώρησα προχθές σε επιστολή προς το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων να ενημερώσουν τα μέλη ότι αυτό το πράγμα είναι και αντιδεοντολογικό και στην πραγματικότητα παράνομο. Πήρα εχθές και χάρηκα γι΄ αυτό μια επιστολή από τον Σύνδεσμο που θέτει και από την μεριά του τα ζητήματα και αναφέρει ότι θα τα αντιμετωπίσουμε από κοινού.

 

Το είδαμε και εμείς αυτό, μιας και είστε, παρόλο που δεν είναι καθόλου δική σας αρμοδιότητα, αλλά μιας και είστε σε αυτό το όργανο που διαχειρίζεται αυτό το πράγμα, έχουμε επισημάνει ότι είναι παράλογο. Αυτό το πούλμαν του πρακτορείου που φορτώνει μετανάστες και τους πηγαίνει προς την Ειδομένη να τους σταματάει η τροχαία στην Κηφισιά και να λέει «Απαγορεύεται κύριε πού πας; Δεν επιτρέπεται», και την ίδια στιγμή το τρένο που είναι κρατικό να γεμίζει και να τους αδειάζει εκεί πάνω. Ξέρω δεν είναι δουλεία σας, αλλά πείτε το και εσείς.

 

Καταρχήν δεν θα επικαλεστώ αυτό το ότι δεν είναι δουλειά μου, γιατί και στο συντονιστικό...

 

Επειδή είστε στο συντονιστικό, σας λέω ότι αυτό είναι, γιατί λέγανε «Λεωφορεία δεν πάνε αλλά οι άνθρωποι από 5.000 γίνανε 13-14.000 εκεί πάνω» και πήγαν όλοι με το τρένο.

 

Μπορείτε να το αντιληφθείτε ότι δεν είναι εύκολο να βγει μια γενική απαγορευτική διάταξη, διότι κάθε άνθρωπος εφόσον έχει νόμιμο διάστημα παραμονής στη χώρα, μπορεί να μετακινηθεί κιόλας.

 

Εν τι αύτη περιπτώσει μπορεί να μετακινηθεί και με πούλμαν, κύριε Υπουργέ μου.

 

Τα πούλμαν όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει...

 

Πρέπει να έχει δουλειά και το κράτος διότι αλλιώς βλέπουμε αυτές τις εικόνες, που βλέπετε και εσείς και που ξέρουμε την ευαισθησία σας. Δεν ξέρω αν έχετε τηλεόραση μπροστά σας, αυτή τη στιγμή έχουμε συνδεθεί με Ειδομένη, η κατάσταση είναι πραγματικά... Δεν είναι παραδεκτή η εικόνα, σε καμία περίπτωση.

 

Δεν είναι παραδεκτή η εικόνα και γίνεται χειρότερη, γιατί έχουμε αυτήν την αδυναμία που σας περιέγραψα. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε δομή στην Ειδομένη. Προσπαθούμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να επιστρέψουν σε κοντινές δομές στη βόρεια Ελλάδα, σε αυτές που φτιάχνουμε. Και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τις προηγούμενες μέρες έχει κάνει μια καμπάνια και με έντυπο σε όλες τις γλώσσες που μιλούν αυτοί οι άνθρωποι και τους ενημερώνει γι΄αυτό. Αυτή η καμπάνια τώρα θα περάσει τις επόμενες μέρες σε νέα φάση, γιατί πρέπει να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί και δεν πείθονται εύκολα, ότι δεν χρειάζεται να πάνε στην Ειδομένη είναι σε βάρος τους. Θα το λύσουμε και αυτό αλλά αυτό το ζήτημα έχει ενδογενείς αντιφάσεις διπλωματικού και άλλου επιπέδου. Θα μπορούσαμε να είχαμε φτιάξει ήδη έναν καταυλισμό με ικανοποιητικούς όρους στην Ειδομένη, όμως δεν πρέπει να τον φτιάξουμε, δεν είναι στόχος μας αυτό.

 

Δεν πρέπει, αλλά πρέπει το κράτος συντονισμένα και γρήγορα να την αδειάσει την Ειδομένη πια.

 

Ναι αλλά δεν θα την αδειάσει με ΜΑΤ, θα την αδειάσει με τη πειθώ, ώστε να πάνε στα άλλα κέντρα που φτιάχνονται.

 

Ασφαλώς. Άρα καταλαβαίνουμε, Υπουργέ, ότι υπάρχει μία σταδιακή αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά, οργανωμένη πια με πούλμαν, προς διάφορα κέντρα φιλοξενίας.

 

Και με αστικά λεωφορεία ακόμα.

 

Τα οποία όμως δυστυχώς αντί να αδειάζουν το λιμάνι, κάθε μέρα γίνονται και λίγο παραπάνω. Εχθές, προχθές μιλούσαμε για 3.000, σήμερα είναι 4.000.

 

Όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς. Ο στρατός δουλεύει με πολύ γοργούς ρυθμούς, οι άλλες υπηρεσίες και τα άλλα υπουργεία, φαντάζομαι ότι είχαμε στόχο μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας να έχουμε καλύψει σημεία με πάνω από δέκα χιλιάδες συνολικά αθροιστικά για την παραμονή αυτών των ανθρώπων. Ίσως χρειαστούμε 3-4 ημέρες ακόμα.

 

Εάν στο μεταξύ δεν ξανάρθουν άλλοι τόσοι και άλλοι τόσοι από την Τουρκία.

 

Δεν πρόκειται πάντως να αφήσουμε το λιμάνι του Πειραιά να εκραγεί. Αλοίμονο.

 

Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

 

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ!

 

 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL