Εντοπισμός και διασώσεις προσφύγων στη Σάμο και τη Μήθυμνα –

Εντοπισμός και διασώσεις προσφύγων στη Σάμο και τη Μήθυμνα – Πρόσκρουση σε ύφαλο Ι/Φ σκάφους στη Μύρινα – Προσάραξη Ι/Φ σκάφους στη Νίσυρο – Μηχανική βλάβη Ε/Π-Τ/Ρ-Ι/Φ σκάφους στο Λαύριο – Ακυβερνησία Τ/Ρ σκάφους στο Λαύριο – Αδυναμία προσέγγισης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον Άγιο Ευστράτιο

 

Στον εντοπισμό και τη διάσωση ενενήντα εννέα (99) συνολικά προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, δύο (02) πνευστές λέμβους σε δυσχερή θέση, με ικανούς αριθμούς αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βαθέως.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

 

*****

 

Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα ενός (51) προσφύγων προέβη, πρωινές ώρες της 26/10/16, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2016''.

Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμένα Μήθυμνας, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πέτρας.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.

 

 

*****

 

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μύρινας, μεσημβρινές ώρες χθες, για περιστατικό πρόσκρουσης σε ύφαλο του Ι/Φ ''NEPTUS'' σημαίας Βελγίου, στη θαλάσσια περιοχή εντός του όρμου Πλατέως Λήμνου, με μοναδικό επιβαίνοντα τον 49χρονο αλλοδαπό Κυβερνήτη του, καλά στην υγεία του.

Ανωτέρω σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει από ν. Μυτιλήνη με προορισμό το λιμένα Καβάλας, αγκυροβόλησε με ιδία μέσα εντός του εν λόγω όρμου και συγκεκριμένα σε απόσταση περίπου 30m από την ακτή, όπου παραμένει με ασφάλεια.

Ακολούθησε έλεγχος από ιδιώτη δύτη, στο πλαίσιο του οποίου διαπιστώθηκε σχισμή μήκους περίπου 50cm στο αριστερό πτερύγιο ευστάθειας, όπου παρουσιάστηκε μικρής εκτάσεως εισροή υδάτων, ενώ άμεσα πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης – στεγανοποίησης της εν λόγω ζημιάς.

Από το Λιμεναρχείο Μύρινας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''NEPTUS'', ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

 

*****

 

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Νισύρου, βραδινές ώρες χθες, για περιστατικό προσάραξης του Ι/Φ ''SEA DIANA'' σημαίας Φιλανδίας, στη θαλάσσια περιοχή έξωθεν του λιμένα ''ΠΑΛΛΩΝ'' ν. Νισύρου, με δύο (02) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, καλά στην υγεία τους.

Στο σημείο έσπευσε το Α/Κ ''ΠΗΓΗ'' Λ. Πάτμου 1706 με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ το ''SEA DIANA'' αφού αποκολλήθηκε με ιδία μέσα, κατέπλευσε αυτοδύναμα και συνοδευόμενο από το ''ΠΗΓΗ'' στο λιμένα ''ΠΑΛΛΩΝ'' ν. Νισύρου.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση και δεν παρατηρήθηκε εισροή υδάτων, ενώ από το Λιμενικό Σταθμό Νισύρου, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω ιστιοφόρου μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης αξιοπλοίας.

 

*****

 

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Λαυρίου, απογευματινές ώρες χθες, για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση λόγω μηχανικής βλάβης του Ε/Π-Τ/Ρ-Ι/Φ ''ΑΛΜΠΑ'' Ν.Π. 10465, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σουνίου και Μακρονήσου, με πέντε (05) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, καλά στην υγεία τους.

Άμεσα προς την εν λόγω θαλάσσια περιοχή απέπλευσαν το Ρ/Κ ''ΑΙΓΑΙΑΣ'' Ν.Π. 12032 καθώς και το Τ/Χ ''SEA SOS I'' Τ.Λ. 325 όπου εντόπισαν το ''ΑΛΜΠΑ'', το οποίο με τη συνδρομή των ανωτέρω πλωτών μέσων, κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα Λαυρίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού επιθεώρησής του από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε ζημιά, ούτε θαλάσσια ρύπανση.

 

*****

 

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Λαυρίου, βραδινές ώρες χθες, για περιστατικό ακυβερνησίας λόγω εμπλοκής σχοινιού στην προπέλα του Τ/Ρ ''ΡΕΒΕΚΑ'' Ν.Π. 9817, στη θαλάσσια περιοχή 02ν.μ. νότια ''ΑΚΡΑ ΣΟΥΝΙΟΥ'', με τέσσερις (04) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, καλά στην υγεία τους.

Άμεσα προς την εν λόγω θαλάσσια περιοχή απέπλευσαν το Ρ/Κ ''ΑΙΓΑΙΑΣ'' Ν.Π. 12032 καθώς και το Τ/Χ ''SEA SOS I'' Τ.Λ. 325 όπου εντόπισαν το ''ΡΕΒΕΚΑ'', το οποίο ρυμουλκούμενο από το ως άνω Ρ/Κ, κατέπλευσε με ασφάλεια στο λιμένα Λαυρίου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού επιθεώρησής του από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε ζημιά, ούτε θαλάσσια ρύπανση.

 

*****

 

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Αγίου Ευστρατίου, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ ''ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ'' Ν.Π. 10415, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Καβάλα προς Μύρινα – Άγιος Ευστράτιος – Λαύριο, ότι κρίνεται επισφαλής η προσέγγιση του στο λιμένα του Αγίου Ευστρατίου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ότι το πλοίο θα συνεχίσει το δρομολόγιό του για το λιμένα Λαυρίου.

Στο εν λόγω πλοίο δεν επέβαινε κανείς προς αποβίβαση, ενώ στο λιμένα Αγίου Ευστρατίου ανέμεναν προς επιβίβαση τέσσερις (04) επιβάτες και ένα Ι.Χ.Ε. όχημα.

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL