Εντοπισμός και διάσωση προσφύγων στη Μήθυμνα – Διάσωση αλλοδαπού μετά από εισροή υδάτων σε Θ/Γ σκάφος στον Αργολικό κόλπο – Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Στον εντοπισμό και τη διάσωση τριάντα ενός (31) προσφύγων προέβη, βραδινές ώρες χθες, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017''.
Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ''ΑΚΡΑ ΚΟΡΑΚΑΣ'' ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Σκάλας Σικαμινέας.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.
*****
Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για εισροή υδάτων στο Θ/Γ σκάφος «PALOMA» σημαίας Γερμανίας στη θαλάσσια περιοχή 1,6 ν.μ. δυτικά ν. Υψηλής Αργολικού Κόλπου .
Άμεσα για την ανωτέρω περιοχή απέπλευσαν τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στη συνέχεια το «PALOMA» εντοπίστηκε ημιβυθισμένο και διασώθηκε  ο μοναδικός αλλοδαπός επιβαίνων του σκάφους.
Το θαλαμηγό ρυμουλκήθηκε από το Ε/Γ – Τ/Ρ «ΒΕΝΟΥΣ» Ν. Αγ. Νικολάου 01, αλλά κατά την προσπάθεια πρόσδεσης του στην προβλήτα Τολού βυθίστηκε σε βάθος έντεκα (11) μέτρων περίπου.
Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ ανέλκυση του θα πραγματοποιηθεί πρωινές ώρες.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου.
*****
Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών, ηλικίας 44, 19 και 30 ετών αντίστοιχα προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα,  σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, διαπιστώθηκε ότι ο 44χρονος κατείχε και επέδειξε για λογαριασμό της 30χρονης και του ανήλικου τέκνου της ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα και μαζί με τον 19χρονο διευκόλυναν από κοινού την παράνομη έξοδο τους στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
 
Επίσης, στη σύλληψη ενός 22χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο ήταν καταχωρημένο στην βάση δεδομένων SIS II ως “κλεμμένο κενό έγγραφο” και είχε επικολλήσει την φωτογραφία του με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.
Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL