Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ FM

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM και στο δημοσιογράφο Κώστα Μπογδάνο έδωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

 

Για τη συζήτηση στη Βουλή, περί της πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία

 

Όλη αυτή η ιστορία των εξοπλισμών και της διακίνησης των όπλων είναι μια υπόθεση που αφορά αυτή καθεαυτή τον ίδιο τον άνθρωπο ή την αξία του και την απαξία του. Δυστυχώς υποκύπτουν αυτά πολλές φορές στη λογική που γνωρίζουμε όλοι και έχει να κάνει με συμφέροντα κρατών και επιχειρήσεων.

 

Για την ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ

 

Η διαδικασία ανέλκυσης είναι σε εξέλιξη, αλλά ο καιρός δεν βοηθά. Στην υπόθεση αυτή, όπως ξέρετε, δέχτηκα μία πολύ μεγάλη και άδικη, θα έλεγα, επίθεση, όλον αυτόν τον καιρό. Πρέπει όμως να σας πω τώρα ότι είναι η πρώτη φορά που με εντολή Υπουργού υλοποιείται ο νόμος που ψηφίστηκε το '98 και προβλέπει την αρχή “Ο ρυπαίνων πληρώνει”. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά πλοία βυθίστηκαν. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπήρξε διοικητική πράξη, με εντολή Υπουργού, ότι ο ανάδοχος θα πρέπει να πληρώσει την ανέλκυση.

 

Πληρώνουν λοιπόν οι ασφάλειες. Το Ελληνικό Κράτος, αυτή τη στιγμή δεν χρεώνεται, δεν θα χρεωθεί ούτε ένα ευρώ. Σας το λέω κατηγορηματικά αυτό. Ούτε ένα ευρώ για την ανέλκυση του πλοίου. Οι περιοχές του Πειραιά και της Ελευσίνας βρίθουν ναυαγίων και ποτέ κανένας δεν έδειξε αυτό το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα. Σήμερα αναζητήθηκε η διαδικασία ώστε να ανελκυστεί το πλοίο, διότι κάθε πλοίο, όσο παραμένει στο βυθό είναι μια εστία μόλυνσης. Τώρα μηδενίζεται αυτή η εστία μόλυνσης με την ανέλκυση του Αγία Ζώνη ΙΙ. Προφανώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει και η απαραίτητη αυτοψία των εμπειρογνωμόνων για να δούμε και την αιτία της βύθισης. Προς το παρόν δε θέλω να κάνω το Δικαστή. Υπάρχουν ερωτήματα, από την πρώτη στιγμή υπάρχουν ερωτήματα, τα οποία ερευνώνται. Πολλές φορές, ακόμη και στη Βουλή προχθές, μου λένε γιατί δεν έχουν προσδιοριστεί ευθύνες. Αυτά, τα χειρίζεται Εισαγγελέας. Δεν θέλω να παρέμβω στον Εισαγγελέα και να του πω κάνε αυτό ή κάνε εκείνο. Εκείνο που ξέρω είναι αυτό που αφορά εμένα και ότι εγώ περιμένω το πόρισμα. Διευκόλυνα τη διαδικασία όπου μου ζητήθηκε, και περιμένω το πόρισμα για να ξέρω για τι πράγμα μιλάμε. Τώρα λοιπόν είμαστε στην ανέλκυση, στο σημείο που κανένας δεν πίστευε ότι θα φτάναμε. Όλοι θεωρούσαν ότι θα ήταν το Αγία Ζώνη ΙΙ άλλη μία περίπτωση όπως πολλές άλλες. Όπως πριν από τρία χρόνια το Α1 που βυθίστηκε στον κόλπο της Ελευσίνας και έμεινε εκεί. Και τότε χάθηκε και μια ζωή και ήταν το τρίτο ναυάγιο, το ένα πάνω στο άλλο. Γι' αυτό γίνονται έρευνες, γι' αυτό τώρα που το ανελκύουμε, υπάρχει εκεί σε όλη τη διαδικασία της ανέλκυσης άνθρωπος της Εισαγγελίας, που παρακολουθεί. Είναι πλήρεις οι διαδικασίες.

 

Για τη δήλωσή του ότι μπορούν να κάνουν μπάνιο οι κολυμβητές στο Σαρωνικό

 

Όταν με ρώτησε η δημοσιογράφος της είπα ότι σε ένα μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Και μετά από λίγο ήρθε η ερώτηση αυτή. Σε μία τηλεοπτική εκπομπή που ζει κανείς την ένταση εκείνης της στιγμής, εκείνων των στιγμών των φοβερών, που όλο το σύστημα, μιντιακό, πολιτικό, κοινωνικό έχει πέσει επάνω σου, είσαι άνθρωπος μπορεί να κάνεις ένα λεκτικό λάθος. Δηλαδή, εγώ εκείνη τη στιγμή θεωρούσα πως, της είπα ότι μετά από ένα μήνα θα μπορούσε κανείς να κάνει μπάνιο... Άνθρωποι είμαστε, κύριε Μπογδάνο, δεν είμαστε ούτε μηχανές, ούτε κομπιούτερ. Άνθρωποι που ζουν με συναισθήματα, με δυσκολίες εκείνη τη στιγμή.

 

Σε περίπου δέκα μέρες θα κάνουμε μία παρουσίαση με το ΕΛΚΕΘΕ, που είναι το Ινστιτούτο που παρακολουθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της θάλασσας και θέλω να σας πω ότι τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή και που πιστεύω θα παρουσιαστούν αφού ολοκληρωθούν (γιατί γίνονται δύο έρευνες παράλληλα, η μία αφορά τα νερά και η άλλη τον πυθμένα) οπότε θα φανεί και η ποιότητα της δουλειάς που έγινε. Και θα κριθούμε εκεί όλοι.

 

 

 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL