Εντοπισμός και διάσωση παράνομων μεταναστών νοτιοδυτικά των Κυθήρων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ευρείας κλίμακας κοινή επιχείρηση που συντονίστηκε από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με τη συμμετοχή τριών (03) περιπολικών σκαφών, ενός Ναυαγοσωστικού και ενός Πλωτού Ανοικτής Θαλάσσης  Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερου SuperPuma  και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και 6 παραπλεόντων εμπορικών πλοίων.

Συγκεκριμένα  απογευματινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης,  ενημερώθηκε για την ύπαρξη αλιευτικού σκάφους με άγνωστο αριθμό αλλοδαπών σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Άμεσα ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα πλοία και οι κατά τόπους Λιμενικές Αρχές και απέπλευσαν προς εντοπισμό του ανωτέρω σκάφους τρία (03) πλωτά περιπολικά, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος και ένα Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης  Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από αέρος  απογειώθηκαν ελικόπτερο SuperPumaκαι C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 19:30 το αλιευτικό εντοπίστηκε από το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας 33 ν.μ. νοτιοδυτικά των Κυθήρων.

Με τον κατάπλου στην περιοχή τον παραπλεόντων και των σκαφών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής  και κάτω από τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (άνεμοι ΒΒΑ 6-7 BF), να προσεγγιστεί με ασφάλεια το κινδυνεύον σκάφος.

Τελικά οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο ερευνητικό πλοίο «ATLANTIS» σημαίας ΗΠΑ και πρόκειται για 92 άτομα όλοι άνδρες.

Το «ATLANTIS» κατευθύνεται συνοδεία περιπολικών σκαφών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμάνι της Καλαμάτας, το οποίο επιλέχτηκε από το ΕΚΣΕΔ ως ο καταλληλότερος λιμένας αποβίβασης των παραπάνω αλλοδαπών.

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL