Συνέντευξη του Φ.Κουβέλη στο Ρ/Σ 247

Συνέντευξη του Φ.Κουβέλη στο Ρ/Σ 247

 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη του (20/9/2019) στο ραδιοφωνικό σταθμό 247 και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Έλλη Τριανταφύλλου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

Για το Συμβούλιο Κορυφής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό:

Η λύση βρίσκεται στην πολιτική συμφωνία που πρέπει να κάνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με έναν συνολικό σχεδιασμό, δίκαιο ως προς την κατανομή του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Είμαι ανήσυχος ακόμη και για την ενότητα επί της ουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι το προσφυγικό βεβαιότατα δοκιμάζει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομίζω ότι αναδεικνύει και άλλες διαφορές οι οποίες έχουν την παρουσία τους. Στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο σε αντίστοιχη Σύνοδο και πάλι δεν υπήρξε λύση . Τον χαρακτήρα των όποιων αποφάσεων, των όποιων συζητήσεων, τον έδωσε η συντηρητική αντίληψη, θα έλεγα εν πολλοίς και η ακροδεξιά. Και αυτό είναι έντονα ανησυχητικό γιατί αφορά στο μείζον ζήτημα, που λέγεται προσφυγικό και η αντιμετώπισή του. Αναδεικνύονται όμως και άλλα μεγάλα προβλήματα που απειλούν την επί της ουσίας ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Για το Λιμενικό Σώμα και την αποστολή του αναφορικά με το προσφυγικό:

Το Λιμενικό είναι συντονισμένο και με πραγματική αυτοθυσία. Πολλές φορές κάνει και δουλειές που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του. Δεν προστατεύει μόνο τα σύνορά μας, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί με τρόπο ο οποίος αναδεικνύει τον έντονα ανθρωπιστικό χαρακτήρα των αποστολών και των δράσεών του με το δεδομένο ότι σώζει ανθρώπινες ζωές. Το Λιμενικό είναι συντεταγμένο ,βεβαίως έχει να αντιμετωπίσει αυξημένες ροές και προσπαθούμε ήδη να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας.

 

Για το εάν υπάρχει αύξηση στις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές:

Μεγάλη αύξηση στην παρούσα φάση δεν έχουμε. Αλλά έχουμε ροές οι οποίες δηλώνουν με ενεργό τρόπο ότι το επόμενο διάστημα θα είναι αυξημένες.

 

Για τα «εμπάργκο» της κυβέρνησης προς τον ΣΚΑΙ και της ΝΔ προς την ΕΡΤ:

Δεν πρέπει να συμψηφίζονται τα δύο εμπάργκο. Πρόκειται για δύο διαφορετικά μεγέθη. Είναι άδικο, είναι άνισο ως προς την πραγματικότητα να κατηγορεί κάποιος τη Δημόσια Τηλεόραση για έλλειψη πολυφωνίας. Υπήρξε η συγκεκριμένη τοποθέτηση του δημοσιογράφου κ. Καψώχα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει στο να αποκλείεται η παρουσία στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Δημόσια Τηλεόραση, για το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να εγκαλείται, είναι η πολυφωνία. Οι απόψεις του δημοσιογράφου δεσμεύουν τον ίδιο αλλά είναι και δικαίωμα του να διατυπώνει την όποια άποψη έχει για τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που συνέβη με τον ΣΚΑΙ και που εξακολουθεί να συμβαίνει είναι τελείως διαφορετικό ως προς την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα των όσων καταγράφονται ως και στοιχεία που οδήγησαν την κυβέρνηση στο να μην θέλει να πηγαίνουν τα στελέχη της στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό. Υποστηρίζω σταθερά ότι την έννοια της αντικειμενικότητας θα ήταν προτιμότερο να την αντικαταστήσουμε με την έννοια της πολυφωνίας. Το δικαίωμα του καθενός να λέει την άποψή του.

 

Για τη σύγκλιση της αριστεράς με την κεντροαριστερά :

Υπάρχουν δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι αυτό που αφορά την πολιτική ηγεσία των δυνάμεων που αναφέρονται ή αυτοαναφέρονται στην κεντροαριστερά. Εκεί τα πράγματα δεν βλέπω να διαμορφώνουν συνθήκες για μία ουσιαστική σύγκλιση και συνεργασία στο διεκδικούμενο επίπεδο της άσκησης μιας προοδευτικής πολιτικής. Το δεύτερο επίπεδο είναι η ίδια η κοινωνία. Και εκεί νομίζω ότι οι συνθέσεις, οι συγκλίσεις προοδευτικού χαρακτήρα είναι δυνατόν να υπάρξουν και έχω την εκτίμηση ότι σε σημαντικό βαθμό έχουν αρχίσει και διαμορφώνονται. Η αδυναμία να γίνει η σύγκλιση στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας είναι δεδομένη. Θα ήταν όμως σημαντικό να υπάρχει μία αμφίδρομη κίνηση μεταξύ του επιπέδου της πολιτικής ηγεσίας και της ίδιας της κοινωνίας από τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, προκειμένου να υπάρξουν οι προοδευτικού χαρακτήρα συγκλίσεις. 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL