«Διμερής συνάντηση κ. ΓΓ/ΥΝΑΝΠ με την Πρέσβυ της Δημοκρατίας της Ινδίας στην Ελλάδα, κα. SHAMMA JAIN»

Ο κ. Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δ. Τεμπονέρας συναντήθηκε την 13.12.2018 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την Πρέσβυ της Ινδίας στην Ελλάδας κα Shamma Jain κατόπιν πρωτοβουλίας της ινδικής πλευράς.
Ο κ. Γενικός Γραμματέας απέδωσε έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ναυτιλιακής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας στη βάση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και της σημαντικής δυναμικής της Ινδίας στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο. Στην κατεύθυνση αυτή, καταγράφηκε από ελληνικής πλευράς η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της «1ης Μεικτής Ομάδος Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - Ινδίας επί Ναυτιλιακών Θεμάτων» (06.03.2017) και η συμφωνία επί αντίστοιχων μελλοντικών πρωτοβουλιών. Επίσης, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα συνεργασίας των δύο χωρών επί επίκαιρων θεμάτων που συζητούνται στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.  Ο κ. Γενικός Γραμματέας εξέφρασε τέλος τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την ανάγκη εφαρμογής διεθνών κανόνων στη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της ανακύκλωσης πλοίων στη βάση της επιδιωκόμενης προώθησης της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ καθώς και για την απελευθέρωση των ναυτιλιακών υπηρεσιών. 
Η Πρέσβυς της Ινδίας, με τη σειρά της, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που αποδίδεται και από την ινδική πλευρά στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού εμπορίου της Ινδίας, επιβεβαιώνοντας το εξαιρετικό επίπεδο των ναυτιλιακών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, καθώς και την έμφαση που αποδίδει η ινδική πλευρά στους τομείς της ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης. Η κα Πρέσβυς τόνισε επίσης τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στα διεθνή ναυτιλιακά fora, υπογραμμίζοντας ειδικότερα τον τομέα της ανακύκλωσης πλοίων. 
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε θετικό κλίμα με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας, στη βάση κοινών ναυτιλιακών προτεραιοτήτων και προκλήσεων, στοχεύοντας στην αποτελεσματική λειτουργία της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την εξυπηρέτηση του θαλάσσιου εμπορίου.
Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL