Φ. Κουβέλης : «Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με σεβασμό στην ανθρώπινη εργασία και στο θαλάσσιο περιβάλλον»

Φ. Κουβέλης : «Ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού με σεβασμό στην ανθρώπινη εργασία και στο θαλάσσιο περιβάλλον»

 

Τη συμβολή του θαλάσσιου τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και την αναγκαιότητα προστασίας και σεβασμού της ναυτικής εργασίας και του θαλάσσιου πλούτου και περιβάλλοντος, επεσήμανε ο Υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη 18η Έκθεση του East Med Yacht Show.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Φώτη Κουβέλη:

 

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην Έκθεση σας και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές σας.

 

Η φετινή σας Έκθεση, πραγματοποιείται σε μία περίοδο, κατά την οποία καταγράφεται ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους του τουρισμού στη χώρα μας, συμβάλλοντας στο μερίδιο που του αναλογεί στη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

 

Η ανάπτυξη αυτή δεν οφείλεται μόνο στην ομορφιά των ελληνικών θαλασσών, των νησιών μας αλλά και όλων των προορισμών στα οποία οδηγούν τα τουριστικά σκάφη όσους επισκέπτονται τη χώρα μας και επιλέγουν ένα διαφορετικό μοντέλο τουρισμού.

 

Οφείλεται στη συστηματική δουλειά της Ένωσης Πλοιοκτητών των Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και στην προσπάθεια, που καταβάλλει κάθε πλοιοκτήτης μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδιάζεται με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στέκεται αρωγός στην προσπάθειά σας, με την επιλογή στήριξης των πλοιοκτητών, των εργαζομένων στα τουριστικά σκάφη, των τουριστών και της εικόνας της εικόνας της χώρας μας διεθνώς.

 

Η πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα στοχεύει στο να στηρίξει τον κλάδο για την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία του αλλά και να τον διευκολύνει με τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά θέματα.

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει βρεθεί στο πλευρό του κλάδου, λύνοντας πολλά από τα χρόνια προβλήματά του. Η εκστρατεία κατά των παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών αναψυχής, η πλήρης αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας με ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες στήριξης του κλάδου.

 

Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Σκαφών, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη από το Νοέμβριο του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2021. Το Υπουργείο Ναυτιλίας αναλαμβάνει όλες τις πρωτοβουλίες προς τα συναρμόδια υπουργεία, για να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις όλες οι διαδικασίες , ενώ στο ηλεκτρονικό μητρώο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει να έχουν ενταχθεί περί τα 6.000 πλοία. Για το λόγο αυτό καλούμε για ακόμη μία φορά τους υπόχρεους να ανταποκριθούν άμεσα και να εγγραφούν το συντομότερο δυνατό στο ηλεκτρονικό Μητρώο.

 

Είναι πάγια άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ότι ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να αναπτύσσεται πάντα στο πλαίσιο του νόμου και πάντα στη βάση της προστασίας της ναυτικής εργασίας, αλλά και του θαλάσσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Το φυσικό περιβάλλον -είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά και στη θάλασσα- είναι η βάση στην οποία αναπτύσσεται ο τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός της Ελλάδας και η προστασία του είναι χρέος όλων.

 

Σε ό, τι αφορά στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε τουριστικά σκάφη, το Υπουργείο μας έχει διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εξέλιξη των κυβερνητών, καθώς η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφέρει συνεχώς αλλαγές.

 

Στο θέμα της νομιμότητας, για εμάς είναι απαράβατη προϋπόθεση η ασφάλεια στη θάλασσα.

 

Θέλουμε οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, να απολαμβάνουν τις ελληνικές θάλασσες κάνοντας νόμιμες ναυλώσεις ή και να πραγματοποιούν θαλάσσιες εκδρομές με ασφάλεια, κυβερνώντας είτε το δικό τους σκάφος είτε ένα ναυλωμένο επαγγελματικό.

 

Κατά συνέπεια το Υπουργείο Ναυτιλίας δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε δύο σημαντικές παραμέτρους. Αν έχεις σκάφος να έχεις και τις απαραίτητες γνώσεις να το κυβερνήσεις και δεύτερον το σκάφος στο οποίο επιβαίνει ο τουρίστας να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, το Λιμενικό Σώμα έχει την εντολή να είναι προσεκτικό στους απαραίτητους ελέγχους.

 

Το Λιμενικό Σώμα έχει αποδείξει τη σημαντική συμβολή του, ενώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναβαθμίζει συνεχώς τον εξοπλισμό του Σώματος, για την εποπτεία των ελληνικών ακτών και θαλασσών.

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των επαγγελματιών του κλάδου, θεωρώντας ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιου τουρισμού πρέπει να είναι ασφαλείς, υψηλού επιπέδου και προσιτές στο ευρύτερο κοινό.

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παραχώρηση εκθεσιακού χώρου στο Λιμενικό Σώμα, με την οποία τιμάτε και αναδεικνύεται το πολυεπίπεδο έργο του.

 

Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

 

Φέτος το Λιμενικό Σώμα κλείνει έναν ιστορικό κύκλο εκατό χρόνων και σας διαβεβαιώνουμε ότι ξεκινάει ένας νέος, με πιο ευοίωνες προοπτικές.

 

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι και πάλι κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές σας. Θα είμαστε αρωγοί σας». 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL