Χαιρετισμός Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Ελληνικής Ένωσης Ναυτιλιακών Δικηγόρων

Χαιρετισμός Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Ελληνικής Ένωσης Ναυτιλιακών Δικηγόρων

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να παρίσταμαι στη σημερινή σας εκδήλωση.

Ασφαλώς δεν είναι η ευτυχέστερη περίοδος που διερχόμαστε. Πιστεύω ωστόσο, ότι με την επιστράτευση των καλύτερων χαρακτηριστικών της φυσιογνωμίας του Έλληνα, όπως η ευφυΐα, η ευρηματικότητα κλπ., θα καταφέρουμε να βρούμε ανοδικό βηματισμό.

Τούτο αφορά το σύνολο των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων και βεβαίως τους δικηγόρους.

Ο κόσμος της νομικής επιστήμης μου είναι οικείος, αφού από τις θέσεις που έχω υπηρετήσει μου έχει καταστεί πλέον πεποίθηση ότι κάθε πολιτική, κάθε σχεδιασμός, κάθε δράση θα πρέπει οπωσδήποτε να «αναμετρηθεί» με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς. Ένα καθεστώς συχνά λεπτομερές, δυσδιάκριτο, δυσκολοερμήνευτο και όχι σπάνια άστοχο ή αναντίστοιχο με τα εκάστοτε κοινωνικά ή οικονομικά δεδομένα.

Αυτό το έχω γνωρίσει όχι μόνον ως στέλεχος της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και ως «συμμέτοχος» στη νομοθετική διαδικασία.

Τη γνώση αυτή την επιβεβαίωσα ασχολούμενος εντατικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου αρκετές φορές, αν και μη νομικός, χρειάστηκε να προτείνω ακόμα και νομικές λύσεις ή μάλλον απόπειρες λύσεων. Σε αυτόν τον ιδιαίτερο κόσμο της νομικής επιστήμης, βεβαίωσα για άλλη μια φορά την πεποίθησή μου, ότι ο νομικός πρέπει να διακρίνεται από την ικανότητα να απλοποιεί και να επιλύει ζητήματα παρά να τα περιπλέκει.

Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με κάποιους από σας, επ’ ευκαιρία του νομοσχεδίου αυτού, για τα ζητήματα της ναυτικής διαιτησίας. Θεσμός ιδιαίτερα κρίσιμος για την ταχεία επίλυση ναυτιλιακών διαφορών, γεγονός που θα διευκολύνει συνολικά το δικαιοδοτικό σύστημα σε αυτόν το τομέα και ευρύτερα την ενίσχυση της εικόνας του Πειραιά ως ισχυρού ναυτιλιακού κέντρου.

Στο πλαίσιο αυτό διέκρινα εκείνο που είναι ήδη γνωστό, δηλαδή τον επαγγελματισμό και το κύρος των δικηγόρων της ναυτιλιακής κοινότητας.

Με αυτές τις σκέψεις και με την προσδοκία ότι θα υπάρξει μια αποδοτική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και της Ενώσεώς σας στα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, σας εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά.»

 

 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL