5η Ετήσια Σύνοδος των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των Χωρών Σένγκεν (Χίος, 12-14.09.2013)

Η 5η Σύνοδος του Forum των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των χωρών Σένγκεν (EuropeanCoastGuardFunctionsForum-ECGFF) πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Χίο, στις 12-14 Σεπτεμβρίου 2013, υπό την προεδρία  του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου ΛΣ ΜΠΑΝΤΙΑ Δημήτριου. 

   Στη Σύνοδο, πέραν των Αρχηγών των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των χωρών Σένγκεν πρόκειται να συμμετάσχουν εξέχουσες προσωπικότητες του ναυτιλιακού χώρου, όπως μεταξύ άλλων, ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Χίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Γενικός Γραμματέας Θάλασσας της Γαλλίας κ. MichelAYMERIC, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (κ.κ. Κουμουτσάκος Γεώργιος, Παπανικολάου Γεώργιος), Υψηλοί Αξιωματούχοι της Ευρ.Επιτροπής και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Οργανισμών της Ε.Ε.

    Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν ως κύριοι ομιλητές ο Υπουργός Ναυτιλίας& Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών της Γαλλίας κ. Frédéric CUVILLIER.

   Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε το 2009 στη Βαρσοβία, στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ακτοφυλακών και των ναυτιλιακών διοικήσεων των Κρατών Μελών της Ε.Ε.  και των χωρών Σένγκεν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι σύγχρονες διεθνείς, ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές προκλήσεις στη θάλασσα.

    Κατά την 4η Ετήσια Σύνοδο των Αρχηγών των Ακτοφυλακών στο Δουβλίνο (20-22 Αυγούστου 2012), αποφασίστηκε, ομόφωνα, η ανάθεση της Προεδρίας του Forumστη χώρα μας και το  Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή για το χρονικό διάστημα 2012-2013. Οι εργασίες της Ελληνικής Προεδρίας κορυφώνονται με την 5η Σύνοδο των Αρχηγών των Ακτοφυλακών στη Χίο.

 

     Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Ελληνική Προεδρία στόχευσε κυρίως στην περαιτέρω υποστήριξη και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και της βιωσιμότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καθώς και στη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης περί των επιχειρησιακών προκλήσεων και των αναδυόμενων κινδύνων στο θαλάσσιο χώρο των Κρατών Μελών της Ε.Ε.

      Συγκεκριμένα εστιάστηκε στα ακόλουθα: 

(ι) Στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του Forumσε συνάρτηση με την μελέτη σκοπιμότητας που διεξάγεται από την Ευρ. Επιτροπή με σκοπό να εντοπιστούν και να καθοριστούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών δομών άσκησης των λειτουργιών Ακτοφυλακής των Κρατών Μελών της Ε.Ε.

(ιι) Στην ανάπτυξη δικτύου των Ακαδημιών των Ακτοφυλακών των Κ-Μ της Ε.Ε., με την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος (Coast Guard Functions Academies EU Network Project– CGFANET).

(iii) Στην ανάπτυξη και παρουσίαση του επίσημου ιστοχώρου του Forum(www.ecgff.eu)

(iv) Στην υπογραφή «Κοινής Δήλωσης» από τους Αρχηγούς των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των χωρών Σένγκεν για την οικονομική βιωσιμότητα του Forum.

      Οι παραπάνω θεματικές ενότητες πρόκειται να συζητηθούν και να υιοθετηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου από τους Αρχηγούς των Ακτοφυλακών.

      Η χρηματοδότηση της Συνόδου γίνεται από τον FRONTEX και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το “Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης – Ίδρυμα Μαρία Τσάκος” θα συμβάλει επίσης στη φιλοξενία των υψηλών προσκεκλημένων και των αντιπροσωπειών των Κρατών Μελών του ECGFF και θα παραχωρήσει τους χώρους του Ιδρύματος για ορισμένες από τις εκδηλώσεις της Συνόδου.        

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL