Σημεία συνέντευξης Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο Ρ/Σ “ΒΗΜΑ FM”

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο Ρ/Σ “ΒΗΜΑ FM

 

  • Αναφορικά με την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα ως Προέδρου Δημοκρατίας

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική υποψηφιότητα.

  • Σχετικά με το αν εκτιμά ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, ότι αυτή η υποψηφιότητα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Κοιτάξτε εγώ θεωρώ ότι υπάρχει η εξής δυνατότητα: Υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρωθούν οι 180 κάτω από τις πολιτικές προϋποθέσεις που έχουν ειπωθεί. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι η σχέση της με τους εταίρους της. Δεν υπάρχει μνημόνιο εν ισχύ, δεν υπάρχει καμία συμφωνία εν ισχύ. Κι αυτή η συμφωνία βρίσκεται μετέωρη εφόσον δεν έχει κλείσει ούτε η αξιολόγηση και δεν έχει κλείσει, βεβαίως, ούτε η επόμενη περίοδος, έτσι όπως την περιέγραψε ο Πρωθυπουργός προχθές. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε ξεκάθαρα το τι θα γίνει από εδώ και πέρα σε περίπτωση που συνεχίσουμε εμείς να ασκούμε την πολιτική. Από την άλλη σε περίπτωση που δεν συνεχιστεί να ασκείται αυτή η πολιτική, υπάρχει μια αβεβαιότητα.

  • Σχετικά με το τι εκτιμά ότι μπορεί να συμβεί το Μάρτιο του 2015, ο κ. Βαρβιτσιώτης, αν δεν πάρουμε τη γραμμή ECCL μετά το τέλος της παράτασης

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Θα υπάρχει ασάφεια. Καταρχάς δεν θα υπάρχει προστασία για την έξοδο στις αγορές. Καμία προστασία. Δεν έχεις καμία γραμμή προστασίας ώστε να πεις στις αγορές ότι “δεν μπορείτε να με εκβιάζετε με οποιοδήποτε επιτόκιο θέλετε, αλλά έχω εγώ τη δυνατότητα σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί το επιτόκιο και δεν είναι ανταγωνιστικό και επωφελές για τη χώρα να προσφύγω σε αυτό το μηχανισμό». Άρα, αυτή την ασφάλεια που σου παρέχει μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν την έχεις. Ξέρετε, ότι αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να εκβιάσεις πραγματικά τις αγορές: «Ότι εγώ δεν θα πάρω τα χρήματα από εσένα, γιατί μπορώ να τα βρω από κάπου με ένα καλό επιτόκιο». Εμείς δεν θέλουμε όμως και δεν επιλέγουμε να συνεχίζουμε τη δανειοδότησή μας από το πρόγραμμα, γιατί αυτό συνεπάγεται μια πολιτική ελέγχου πάνω στη χώρα.

  • Σχετικά με το πώς αξιολογεί τις τάσεις των αγορών αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις -αφού είδαμε σήμερα το πρωϊ το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει στο ξεκίνημά του πτώση της τάξης του 6% - και πως επηρεάζει αυτή η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα τις αγορές

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: Οι αγορές απέναντι στην πολιτική αβεβαιότητα, είναι γεγονός - το διαπιστώσαμε στη Νέα Υόρκη και την περασμένη εβδομάδα - ότι δεν παίρνουν αποφάσεις, απλώς, αποσύρουν τα χρήματά τους και την εμπιστοσύνη τους. Όταν, λοιπόν, υπάρχει καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας ούτε οι επενδύσεις προχωράνε, ούτε εισροή κεφαλαίου υπάρχει, ούτε επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτός που βάζει έστω ένα ευρώ στην ελληνική οικονομία πρέπει να ξέρει τι θα του ξημερώσει . Είναι πολύ απλό.

  • Αναφορικά με την άποψη που λέει ότι η Κυβέρνηση έβαλε μια “βόμβα αβεβαιότητας” μέσα στα Χριστούγεννα, ενώ θα μπορούσε να είχε κλείσει με την Τρόϊκα εδώ και τόσους μήνες ώστε να πάει με ασφάλεια στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον καινούργιο χρόνο

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: Τη «βόμβα» αβεβαιότητας δεν τη βάζουμε σε καμία περίπτωση εμείς για να είμαστε λογικοί και πολύ σαφείς. Τη «βόμβα» τη βάζει όλη η αντιπολίτευση και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλη η αντιπολίτευση, η οποία αρνείται πεισματικά να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Τι σημασία έχει αν θα γίνει σήμερα ή να θα γίνει σε ένα μήνα η εκλογή του. Η εξέλιξη θα ήταν μια και σαφής. Κάποια μέρα θα προκηρύσσονταν η ημερομηνία για την ανάδειξη του νέου Πολιτειακού άρχοντα. Τι διαφορά έχει; Το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι δεν έχουμε και συμφωνία. Αυτό αν θέλετε είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να βαρύνει στη γνώμη και των βουλευτών και των πολιτών αν αποτύχει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο.

  • Σχετικά με το ποιο θα είναι το διακύβευμα στην περίπτωση που αποτύχει η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: Το διακύβευμα είναι σίγουρα ότι μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας οδηγεί στην αβεβαιότητα, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο περιβάλλον και σε ποιο πλαίσιο θα οριοθετήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με σαφήνεια. Πώς θα φτάσει δηλαδή απέναντι στην Ευρώπη; Θα σταθεί με το λογική ότι θα «σκίσουμε» τα μνημόνια; Άρα, δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα, καμία εταιρική σχέση δανειοδότησης και από εκεί και πέρα απευθυνόμαστε στις αγορές οι οποίες πλέον θα μας κανιβαλίσουν; Ακούσαμε και διαβάσαμε ποια ήταν η υποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τις αγορές. Και δεν λέω για το e-mail που διέρρευσε, αλλά για τα επίσημα report των “Financial Times” και άλλων. Είδατε ποια είναι η υποδοχή. Με ποια σχέση εμπιστοσύνης λοιπόν, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αγορές για να δανειοδοτηθεί; Έχει σημασία ότι πρέπει να δανειοδοτηθείς. Εμείς έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα. Εμείς θέλουμε να πάμε στις αγορές, αλλά θα πάμε και με την ασφάλεια της Ευρώπης.

  • Σχετικά με το ότι αναμένεται να πάμε σε ένα κλίμα όξυνσης, όσον αφορά το πολιτικό σκηνικό

Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτης: Πάντως, δεν θα πάμε στη λογική που περίμεναν κάποιοι να έχει φάει όλες τις αποφάσεις τις δύσκολες αυτή η Κυβέρνηση, να έχει πάρει όλα τα δύσκολα μέτρα και αφού έχει «μπουνατσάρει» -όπως λέμε θαλασσινά- η θάλασσα τότε να έρθει ο καινούργιος καπετάνιος.

 

 

 

 

 

 


 

Σχετικά αρχεία: 

Κατηγορία:


Wildcard SSL