Εντυπωσιακά θετικά σχόλια απέσπασε από τους εκατοντάδες συμμετέχοντες η Διημερίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με κεντρικό θέμα την παρουσίαση του νέου Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμένων και Λιμενικού Σώματος «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικών Επενδύσεων, τη Δευτέρα 30 και Τρίτη 31 Μαΐου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και κορυφώθηκε με Πολιτιστική Εκδήλωση αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή. Αναλυτικότερα:
Η ημερίδα ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό-καλωσόρισμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της λειτουργίας του νέου Ινστιτούτου ως θεματοφύλακα του οράματος για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά και την ανάδειξη της ναυτιλιακής και οικονομικής πορείας της χώρας στο πέρασμα των χρόνων. Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την ιστορική αξία του αρχειακού υλικού των λιμένων και την προβολή αυτού από τον νέο φορέα μέσω δράσεων εξωστρέφειας με εκδόσεις, συνέδρια και συνεργασία με φορείς του εξωτερικού. Τέλος, ευχαρίστησε τους εμπνευστές αυτής της προσπάθειας και ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα κ. Κυριαζόπουλο και όσους άλλους εργάστηκαν για τη δημιουργία αυτού του αναβαθμισμένου φορέα, καθώς επίσης και όλο το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για τις άοκνες προσπάθειές του καθημερινά για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδου Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι το Ινστιτούτο εκσυγχρονίζεται και γίνεται παραγωγικό, όχι μόνο διατηρώντας το ρόλο του σε σχέση με τη διαφύλαξη του ιστορικού αρχείου, αλλά και με την προώθηση της έρευνας, την οργάνωση δράσεων, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών και με την προσέλκυση νέων ανθρώπων στα ναυτικά επαγγέλματα.
Στη συνέχεια, χαιρετισμό απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουτουλάκης Εμμανουήλ, επισημαίνοντας ότι το νέο Ινστιτούτο αποτελεί έμπνευση και έργο του Γενικού Γραμματέα Λιμένων κ. Κυριαζόπουλου Ευάγγελου, τον οποίο και συνεχάρη, καθώς επίσης ευχαρίστησε όλο το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο εργάζεται υπηρετώντας την ελληνική εμπορική ναυτιλία, που αποτελεί σημαντικότατο φορέα ανάπτυξης της χώρας. Ο κ. Κουτουλάκης υπενθύμισε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και υπογράμμισε ότι το νέο Ινστιτούτο διατηρεί τη μνήμη και διαφυλάττει ως τεκμηρίωση και αυτό το τμήμα της ιστορίας της χώρας, φτιάχνοντας παράλληλα νέα ιστορία.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Υπαρχηγού ΓΕΝ Υποναυάρχου Καμπουράκη Γεώργιο ΠΝ, ως εκπροσώπου του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Χαρδαλιά Νικόλαου, ο οποίος υπογράμμισε την άριστη συνεργασία μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος στις σύγχρονες προκλήσεις, μια συνεργασία που αποσκοπεί πάντα στην ασφάλεια της χώρας και τη συνέχιση της πορείας της και ανέφερε ότι η ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας δεν έχει δώσει ακόμα τη βιβλιογραφία που της αξίζει μέσα στο πέρασμα της ιστορίας του ελληνικού έθνους. Εξήρε τη ναυτοσύνη των Ελλήνων και τόνισε τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στις θαλάσσιες μεταφορές και το εμπόριο και ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του ευχόμενος τα καλύτερα στο νέο φορέα.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ. Αλεξανδράκης Γεώργιος ο οποίος συνεχάρη τον κ. Γενικό Γραμματέα , Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για την άοκνη προσπάθειά του και τον ευχαρίστησε θερμά για το εγχείρημά του με το οποίο θα επιτευχθεί προβολή στο ευρύ κοινό της ιστορίας της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας των λιμένων. Τόνισε την άρρηκτη σύνδεση της ναυτιλίας με το Λιμενικό Σώμα και ευχήθηκε η διημερίδα να αποτελέσει σταθμό για την ιστορία του Σώματος.
Στο κύριο μέρος της διημερίδας το λόγο έλαβε αρχικά ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Δρ. Κυριαζόπουλος Ευάγγελος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στη διημερίδα, καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για το Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμένων και Λιμενικού Σώματος «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ» και παρουσίασε την ομιλία του με θέμα «Όραμα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της θάλασσας». Ως κατακλείδα του οράματος είναι ότι το νέο Ινστιτούτο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο που θα βοηθήσει ολοένα και περισσότερα παιδιά και νέους ανθρώπους να αγαπήσουν την θάλασσα και τη ναυτιλία.
Ακολούθησαν οι ομιλίες του κ. Βαγιωνάκη Χρήστου, Προϊσταμένου του Τμήματος Κανονισμών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας με θέμα «Παρουσίαση του νέου Ινστιτούτου, βάσει του ιδρυτικού νόμου: αντικείμενο, στόχοι, άξονες δράσης, προοπτικές, δομή και λειτουργίες» και του πλοιοκτήτη κ. Τσαβλίρη Γεωργίου, μέλους του Δ.Σ. Ομίλου Φίλων Liberty με θέμα «Nα μην ξεχνάμε το παρελθόν μας».
Εν συνεχεία αναπτύχθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:
Στην Α’ Θεματική Ενότητα «Ιστορία του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής» με θέματα:
- «Ένας αιώνας ιστορίας του Λιμενικού Σώματος» από τον Αντιναύαρχο (εα) Αγγελόπουλο Πελοπίδα - Επίτιμο Α΄ Υπαρχηγό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. – Πρόεδρο Λέσχης Αξιωματικών ΛΣ και
- «Ιστορική Αναδρομή στην ίδρυση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού» από τον Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Πετρόπουλο Ελευθέριο, Προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στη Β’ Θεματική Ενότητα «Ξύλινα Παραδοσιακά Σκάφη, Καρνάγια & Ταρσανάδες» με θέματα:
- «Παραδοσιακά Ξύλινα Σκάφη: Ιστορική αναδρομή, σημερινή κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές» από τον κ. Γρηγορόπουλο Γρηγόρη, Καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντή Εργαστηρίου Ναυτικής και Θαλάσσιας Υδροδυναμικής.
- «Νομοθετικές Πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα Ξύλινα Παραδοσιακά Σκάφη, Καρνάγια & Ταρσανάδες» από την κ. Κρασσακοπούλου Γεωργία, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ναυπηγοεπισκευαστικών Δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.
- «Η σημασία των μικρών παραδοσιακών ναυπηγείων, καρνάγιου/ταρσανά, για την παράκτια ναυσιπλοΐα, την εξελικτική πορεία του πολιτισμού και την μακραίωνη ιστορική πορεία των Ελλήνων. Ο γιαλός, το μεγάλο λιμάνι των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα» από τον κ. Βασιλειάδη Βασίλειο, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Ναυπηγείων – Ταρσανάδων.
- «Προβληματισμοί για την επιβίωση των Ελληνικών Παραδοσιακών Σκαφών» από τον Υποναύαρχο Λ.Σ. (εα) Καβαλλιέρο Νικόλαο, - Πρόεδρο Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών.
Η δεύτερη ημέρα, Τρίτη 31 Μαΐου 2022 ξεκίνησε με την Γ’ Θεματική Ενότητα «Η διαχρονική σημασία των λιμένων στην Οικονομία, τον Πολιτισμό, την Κοινωνία» κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν εξαιρετικού περιεχομένου εισηγήσεις με τις ακόλουθες θεματικές:
- «Τα ελληνικά λιμάνια μέσα στην ιστορία ως παράγοντες ανάπτυξης και προόδου» από τον κ. Ιατρίδη Δημήτρη, Εκτελεστικό Διευθυντή της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος.
- «Η παράμετρος της Αρχιτεκτονικής στους Λιμένες» από την κ. Γκικάκη Δέσποινα, Πολιτικό Μηχανικό και Διευθύνουσα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας,
και συνεχίστηκε με την Δ’ Θεματική «Ιστορικά, Τεκμήρια και Αρχεία Λιμένων» με τις ακόλουθες εισηγήσεις:
- «Ιστορική και πολιτισμική διαχείριση βάσει των τεκμηρίων λιμένων και ναυτιλίας» από τον κ. Καλπάκη Δημήτρη, Αρχαιολόγο- Ιστορικό, PhD, και Προϊστάμενο του Τμήματος Εποπτείας Ιστορικών Τεκμηρίων και Αρχείων των Ελληνικών Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας.
- «Τα Αρχεία των ελληνικών λιμένων ως ζωντανή ιστορία των παραλιμένιων πόλεων / παραδείγματα διαχείρισης και ορθής πρακτικής: το παράδειγμα του ΟΛΘ» από τον κ. Παλούκη Κωνσταντίνο, Υπεύθυνο του Τμήματος Ιστορικού Αρχείου Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης και Διδάσκοντα στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Πληροφοριακών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.
- «ΓΑΚ – Πολιτική Διαχείρισης Αρχείων Ναυτιλίας, Λιμένων και Λιμενικού Σώματος» από την κ. Δικοπούλου Αναστασία, Αρχειονόμο MBA και Προϊσταμένη του Τμήματος Εποπτείας Ενεργών & Ημιενεργών Αρχείων, Επιλογής, Εισαγωγής και Εκκαθάρισης Ανενεργών Αρχείων - Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η Ε’ Θεματική «Ναυτιλία την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής» με τις εισηγήσεις:
- «Θ/Κ Αβέρωφ: Η ναυαρχίδα όλων των Ελλήνων» από τον Αρχιπλοίαρχο ΠΝ Χαραλαμπόπουλο Σωτήρη, Κυβερνήτη Θ/Κ Αβέρωφ.
- «Διπλωματικές, στρατιωτικές και ναυτικές παράμετροι της Ελληνικής Εμπλοκής στη Μικρά Ασία, 1919-1922» από τον Δρ. Φωτάκη Ζήση, Επίκουρο Καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
- «Πρώιμη ναυτιλιακή ατμοπλοΐα και ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα στη Σμύρνη. Η περίπτωση του Κ. Βίκτωρα» από τον Δρ. Λουράντο Νικόλαο (Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), Μηχανικό του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 31 Μαΐου 2022 με Πολιτιστική Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (Λιμένας της Σμύρνης - Τα πλοία του Ξεριζωμού).
Στην διημερίδα παρευρέθηκαν :
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, ενώ η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ήταν ευγενική παραχώρηση του Δήμου Πειραιά.