Η 15η ετήσια σύνοδος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ακτοφυλακών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. (ECGFF) διεξήχθη το χρονικό διάστημα 17-19/09/2024 στη πόλη Setubal της Πορτογαλίας. Σκοπός του Φόρουμ αποτελεί η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η θαλάσσια ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις σε κοινά προβλήματα μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.
Στο πλαίσιο της συνόδου παρουσιάστηκαν-αξιολογήθηκαν: (α) τα αποτελέσματα των τριών ημερίδων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας, (β) τα αποτελέσματα της Ομάδας Εργασίας για την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων στο τομέα της ακτοφυλακής, (γ) η πρωτοβουλία του EMSA “Greening Award”, (δ) οι επίκαιρες εξελίξεις σε συνάρτηση με τις δυνατότητες προάσπισης της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας και των κρίσιμων οντοτήτων από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EUMSS) και (ε) τα αποτελέσματα της ετήσιας εκδήλωσης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών EMSA-EFCA-FRONTEX για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.
Καθοριστικό ρόλο στις εργασίες του Φόρουμ διαδραμάτισε η Χώρα μας, καθώς πέραν από των στοχευμένων παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης, εκπρόσωπος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρουσίασε το θεματικό αντικείμενο ¨Μελλοντικό πλαίσιο λειτουργίας του Φόρουμ¨. Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συντονίζει την εν λόγω θεματική ενότητα, επί σειρά ετών κατόπιν σχετικής πρότασης που υπεβλήθη από τη χώρα μας με γνώμονα τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του φόρουμ, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του συνόλου των μελών του Φόρουμ για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συνόδου πραγματοποιήθηκε η πολύ-λειτουργική και διατομεακή άσκηση “COASTEX 24”. Η άσκηση διερεύνησε περαιτέρω δυνατότητες διαλειτουργικότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων ακτοφυλακής με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Στο πλαίσιο της άσκησης παρουσιάστηκαν 2 σενάρια με αντικείμενο: (α) τη διενέργεια αλιευτικής επιθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας εντοπίζεται και περιστατικό παράτυπης μετανάστευσης και (β) τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο της οποίας διενεργείται διαχείριση διάσωσης ανθρώπου από τη θάλασσα.
Στη σύνοδο συμμετείχαν οι επικεφαλής και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τις αρμόδιες αρχές των Κρατών Μελών της Ε.Ε. καθώς και ευρωπαϊκών οργανισμών με συναφείς αρμοδιότητες στο θαλάσσιο πεδίο (π.χ. EMSA, EFCA, FRONTEX, DG MARE). Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκπροσώπησαν ο Διευθυντής Β’ Κλάδου (Ναυτιλίας), Υποναυάρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Λαγκαδιανός Νικόλαος και ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Συρίγος Σπυρίδων της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας. Στο περιθώριο της συνόδου η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με το σύνολο των εκπροσώπων των συμμετεχόντων Κρατών Μελών, εκπροσώπων των τριών Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας το άριστο επίπεδο συνεργασίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τις ευρωπαϊκές Υπηρεσίες που επιτελούν καθήκοντα ακτοφυλακής.