Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Πάρου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για τη λήψη σήματος έκτακτης ανάγκης από συσκευή ραδιοφάρου εντοπισμού θέσης έκτακτης ανάγκης (EPIRB) αλιευτικού (Α/Κ) σκάφους ελληνικής σημαίας, στη θαλάσσια περιοχή Άκρου Κόρακα Πάρου.
Σύμφωνα με δήλωση του Κυβερνήτη, το σκάφος είχε προσαράξει σε βραχώδες σημείο, με επιβαίνοντες τον ίδιο και ακόμη εννέα (09) αλλοδαπούς (υπήκοοι Αιγύπτου). Αμέσως, ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην περιοχή μετέβησαν ένα αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα Α/Κ σκάφη «ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» Ν.Π. 70 και «ΡΕΓΓΙΝΑ» Ν.Π. 147 καθώς και το Α/Κ «ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΙΙ» Ν.Π. 45, το οποίο περισυνέλεξε ασφαλώς τους επιβαίνοντες, όλους καλά στην υγεία τους.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της παροχής συνδρομής ώστε το Α/Κ σκάφος να καταπλεύσει σε ασφαλές λιμάνι, παρουσιάστηκε έντονη εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα τη βύθισή του στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του λιμένα Νάουσας. Στο σημείο συνδράμει και ιδιώτης δύτης, ο οποίος διενεργεί εργασίες περισυλλογής διχτυών προς αποτροπή ενδεχόμενου ναυτιλιακού κινδύνου. Από το περιστατικό δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πάρου.
*****
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Ωρεών για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε ένα επαγγελματικό-τουριστικό-ιστιοφόρο (Ε/Π-Τ/Ρ-Ι/Φ) σκάφος, ελληνικής σημαίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Ωρεών, μεταξύ των ακτών της Μαγνησίας και της Β. Εύβοιας. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο μετέβησαν τρία (03) περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το επαγγελματικό σκάφος αναψυχής «EVOLUTION» Ν.Π. 9466, με επιβαίνοντες στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Αιδηψού, καθώς και το αλιευτικό (Α/Κ) σκάφος «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΝΤΗΣ» Ν.Α. 50, με επιβαίνοντες στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.). Κατά δήλωση του κυβερνήτη, το Ε/Π-Τ/Ρ-Ι/Φ σκάφος είχε αποπλεύσει τις πρωινές ώρες χθες από την περιοχή «ΝΕΟ ΚΛΗΜΑ» Σκοπέλου με προορισμό το λιμάνι των Ωρεών, όταν ξαφνικά εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο χώρο του μηχανοστασίου. Πραγματοποιήθηκαν προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς με ιδία μέσα χωρίς αποτέλεσμα και ακολούθως οι τέσσερις (04) αλλοδαποί επιβαίνοντες (υπήκοοι Μ. Βρετανίας) εγκατέλειψαν το σκάφος με τη βοηθητική φουσκωτή λέμβο. Αρχικά επιβιβάστηκαν στο παραπλέον Ι/Φ σκάφος «ΑΣΣΟΣ» Ν. Κ.1749 και στη συνέχεια μετεπιβιβάστηκαν στο «EVOLUTION», με το οποίο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι των Ωρεών. Από εκεί διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας της Ιστιαίας για προληπτικό ιατρικό έλεγχο. Πραγματοποιήθηκε εκ νέου επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς από το κλιμάκιο της Π.Υ. χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα το Ε/Π-Τ/Ρ-Ι/Φ σκάφος να βυθιστεί σε βάθος περίπου 80 μέτρων. Από το συμβάν δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση ούτε κίνδυνος για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα των Ωρεών του Λιμεναρχείου Αιδηψού που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο κυβερνήτης του σκάφους για παράβαση των άρθρων 264 (Εμπρησμός), 277 (Πρόκληση ναυαγίου), 306 (Έκθεση) και 378 (Φθορά ξένης ιδιοκτησίας) του Π.Κ., σε συνδυασμό με το Ν.Δ. 712/1970 (ΦΕΚ 237 Α’/1970) «Διερεύνηση Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων».
*****
Τις πρωινές ώρες χθες, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Ιεράπετρας του Ηρακλείου και των Καλών Λιμένων για την ύπαρξη μίας λέμβου σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 30 ν. μ. νότια των Καλών Λιμένων, με αλλοδαπούς επιβαίνοντες. Στο σημείο μετέβη ένα περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εντόπισε τη λέμβο και περισυνέλεξε συνολικά 32 άτομα (25 άντρες και 07 ανήλικα) τα οποία μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι των Καλών Λιμένων. Κατά δήλωση τους, οι αλλοδαποί διασωθέντες είχαν εκκινήσει τις βραδινές ώρες της 17-08-2024 από τις ακτές Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ελλάδα, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους χρηματικά ποσά μεταξύ 100.000 και 200.000 Γκίνες Αιγύπτου. Η λέμβος μεταφοράς βυθίστηκε, χωρίς να διαπιστωθεί θαλάσσια ρύπανση. Κατά την προανάκριση που διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αναγνωρίστηκαν ως διακινητές των υπολοίπων δύο εκ των αλλοδαπών, ηλικίας 21 και 31 ετών και συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 “Παράνομη είσοδος στη χώρα”, του άρθρου 30 του Ν. 4251/14 “Διευκόλυνση” σε συνδυασμό με το άρθρο 45 Π.Κ. “Συναυτουργία”, και του άρθρου 306 Π.Κ. “Έκθεση”.
*****
Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μυτιλήνης για την ύπαρξη ενός σκάφους με αλλοδαπούς επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Λέσβου. Στο σημείο μετέβησαν δύο (02) περιπολικά σκάφη του ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) περιπολικό πλοίο (ΠΠΛΣ) του ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου προέβη στην ασφαλή περισυλλογή των αλλοδαπών επιβαινόντων. Συνολικά διασώθηκαν εκατόν δεκαπέντε (115) άτομα (67 άνδρες, 27 γυναίκες και 21 ανήλικα) τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στο Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ». Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ μετά την ολοκλήρωση της περισυλλογής των αλλοδαπών επιβαινόντων το σκάφος μεταφοράς βυθίστηκε χωρίς να διαπιστωθεί θαλάσσια ρύπανση.